Targi Bożonarodzeniowe
Organizowane w okresie Adwentu Targi Bożonarodzeniowe to powrót do handlowych tradycji Rynku Głównego. Targi, zwane dawniej jarmarkami, odbywały się na Rynku od stuleci. Rozpoczynają się zwykle pod koniec listopada i trwają do drugiego dnia Świąt Bożego Narodzenia. Targi te na stałe wpisały się w kalendarz imprez Rynku krakowskiego, to tradycja, która w dużej mierze ma wpływ na rozwój kulturalny i gospodarczy Krakowa.
Ich nastrój wprowadza nas w klimat świąt i czyni płytę Rynku Głównego bardziej niż zwykle kolorową i gwarną.
Targom towarzyszą liczne imprezy: Korowód Kolędniczy, Obrzęd Dziadów Polskich, prezentacje Gmin Małopolski, spotkania opłatkowe z dostojnikami miasta itp.
Kupcy oferują szeroką gamę świątecznych produktów, takich jak bańki ręcznie malowane, ozdoby choinkowe, artykuły dekoracyjne, stroiki świąteczne, wyroby ceramiczne, wyroby z drewna, wełny, sukna, szkło artystyczne, biżuteria, pamiątki, pocztówki, kalendarze. Można skosztować wyśmienitych potraw z grilla, tradycyjnego oscypka prażonego na grillu
z żurawiną oraz napić się grzańca galicyjskiego. Nie brakuje świątecznych łakoci, takich jak prażone orzechy w karmelu, wyroby w czekoladzie i marcepanie czy tradycyjne pierniki. Pragniemy podkreślić, iż Targi Bożonarodzeniowe wraz z imprezami towarzyszącymi na trwałe wpisały się w kalendarz imprez i promują nasze miasto wśród odwiedzających je turystów, a w roku 2007 zostały nawet nazwane hitem zimowego sezonu turystycznego. Otrzymujemy wiele zapytań o Targi z polskich ośrodków turystycznych, z wielu krajów Europy i świata.
Informacje o Targach ukazują się w folderach i innych wydawnictwach, m.in. w roku 2007 we Włoszech wydano książkę opisującą Targi Bożonarodzeniowe w różnych krajach Europy, która również zawierała opis naszych Targów, wymieniając je jako jedne z najciekawszych wydarzeń w okresie Świąt Bożego Narodzenia. W 2007 roku Targi Bożonarodzeniowe zostały nawet nazwane hitem zimowego sezonu turystycznego. W 2012 roku ukazał się artykuł, w którym CNN Travel ogłosił Kraków najlepszym miejscem do spędzania świąt, zapraszając na Konkurs Szopek i na nasze Targi. W 2013 roku miesięcznik "Wesele" dla nowożeńców wydawany na Tajwanie polecił Targi Bożonarodzeniowe w Krakowie jako jedną z dwunastu najciekawszych podróży poślubnych po świecie. W styczniu 2014 roku miesięcznik Elle opisał Targi Bożonarodzeniowe w Dreźnie, Berlinie, Brukseli, Pradze i w Kopenhadze, a Targi w Krakowie uznał za jedne z dziesięciu najpiękniejszych w Europie!
Nabór na Targi Bożonarodzeniowe odbywa się na przełomie września i października.
Targi Wielkanocne
Przedświąteczne Targi odbywające się na płycie Rynku Głównego. Produkty oferowane przez kupców to przede wszystkim artykuły świąteczne: stroiki, koszyki, palmy, świeczki, wydmuszki, ponadto: ręcznie malowana porcelana, biżuteria, wyroby regionalne (obrusy świąteczne, kierpce, plecionki), wyroby z masy solnej, z mąki, z siana,z drewna a także oscypki i słodycze.
Dla krakowian i turystów odwiedzających Targi, przygotowuje się punkty małej gastronomii promujące kuchnię staropolską, pierogi oraz jak również beczki
z „Grzańcem Galicyjskim”. Plac przed Sukiennicami staje się znów wesoły i różnobarwny.
Organizatorzy starają się, aby przed samymi świętami punkty małej gastronomii oferowały przynajmniej jedno danie związane ze Świętami Wielkanocnymi.
Targom tym również towarzyszą liczne imprezy między innymi: pokaz palm i obrzędów wielkanocnych, pokaz tradycyjnych stołów regionalnych, święcenie pokarmów. Nabór na Targi Wielkanocne przeprowadzany jest na dwa miesiące przed imprezą.
Festiwal Pierogów
Ideą festiwalu jest nawiązanie do jednej z najstarszych polskich tradycji kulinarnych i promocja walorów kuchni staropolskiej zarówno wśród Krakowian jak i turystów odwiedzających Kraków.
Pierogi od lat są naszą specjalnością kulinarną. Robiły je nasze prababcie, babcie, mamy, a teraz robi je nasze pokolenie. Można rzec, że dziś to danie przeżywa prawdziwy renesans.
Celem imprezy jest zgromadzenie w jednym miejscu kilkanaście restauracji podających pierogi licznie przybyłym gościom. Restauracje w konkursie na najsmaczniejsze pierogi rywalizują o przechodnie statuetki Św. św. Jacka z pierogami – nagroda jury oraz figura Króla Kazimierza Wielkiego – nagroda konsumentów.
Festiwal Nauki w Krakowie
Jest to impreza popularnonaukowa organizowana przez wszystkie krakowskie państwowe szkoły wyższe. Główną ideą jest prezentacja praktycznej wiedzy naukowej w przystępnej i interesującej formie. Pokazy, doświadczenia laboratoryjne oraz konkursy dla zainteresowanych co roku przyciągają do stojącego na płycie Rynku miasteczka namiotowego tysiące odwiedzających.
Jarmark Św. Michała
Najstarsza wiadomość o Jarmarkach w Krakowie pochodzi z 1310 r., wynika z niej, że w mieście odbywały się rocznie trzy Jarmarki. Ich tradycja utrwaliła się: na św. Stanisława (3 - 14 maja), na św. Wita (11 - 17 czerwca) i na św. Michała (29 września - 3 października). Był największym Jarmarkiem w średniowieczu. Obowiązywał wtedy między innymi przywilej drożny, który zobowiązywał kupca do wjazdu, wraz z towarami na sprzedaż, do miasta leżącego na szlaku. Naszą imprezą chcielibyśmy, aby dzisiaj już bez przymusu przyciągnąć do naszego miasta turystów krajowych i zagranicznych. Jarmarkowi towarzyszą pokazy obrzędów pożegnania lata i powitania jesieni, w wykonaniu autentycznych zespołów folklorystycznych.
Odbędzie się także mnóstwo konkursów, między innymi nawlekanie czerwonych krakowskich korali. Ten kto najszybciej nawlecze, zabierze je ze sobą do domu.
Rzucanie do puszek - Ustawienie 5 puszek w rzędzie i strącanie ich przez rzut piłeczką z odległości ok. 3- 5 m. Wygrywa ten, co straci wszystkie puszki.
Wrzucanie ziemniaków do ducki - Ustawienie ducki w dalszej odległości i wrzucanie ziemniaków 3 szt. do ducki – wygrywa ten, kto wrzuci wszystkie ziemniaki.
Szukanie jajka w ducce - Do ducki napełnionej słona wkładamy kilka ziemniaków i jedno jajko. Konkurencja polega na znalezieniu jajka w czasie grania muzyki – wygrywa ten, co znajdzie jajko i pokaże przez podniesienie do góry.
Slalom z miotłami - Ustawiamy 3 stojaki w dwóch rzędach. Dwie osoby startujące miotła popychają główkę kapusty pomiędzy stojakami. Wygrywa ten, kto pierwszy dopcha kapustę do mety.
Jarmark Kulinarny
Jarmark ma na celu propagowanie małych lokalnych browarów, pokazujących małopolpularne gatunki piwa. Prezentowane są również potrawy lokalne, tradycyjne, regionalne. Podczas trwania całej imprezy odbywają się liczne pokazy w wykonaniu amatorskich zespołów folklorystycznych. Jarmark co roku przyciąga rzesze turystów.